Oud kampioen Laurens Dingen over zijn BMX Playground

Iedereen is op zoek naar avontuur

Nog een paar dagen en dat is het weer tijd voor een weekend adrenaline tijdens het Papendal Bike Event in Arnhem. De beste BMX rijders ter wereld zullen zich van een acht meter hoge heuvel laten ‘vallen’ tijdens het bekendste onderdeel van het weekend, de UCI Supercross World Cup. Een startheuvel waar overigens bij het aanzien menig persoon zich nog een keer achter de oren krabt. Iemand die daar niet van opkijkt is oud nationaal kampioen Laurens Dingen.

Dit jaar zijn we in ons partnership op zoek gegaan naar een maatschappelijk BMX-initiatief en zo kwamen we terecht bij Laurens Dingen. De Eindhovense wijk Strijp heeft namelijk sinds eind 2014 op initiatief van Laurens een echte ‘BMX Playground’, een concept van zijn Stichting Bmxplayground.nl. Of zoals hij het zelf verwoordt: ‘vette shit op de Strijp, ouwe’.

 

De BMX Playground is een nieuw concept dat helemaal past in het Urban Sports klimaat in Nederland. Een ontzettend gaaf en energiek project waar veel wijken gebaat mee zullen zijn. Het is voor iedereen toegankelijk en je kunt er 365 dagen per jaar fietsen, mede doordat er een verharde ondergrond is. In het begin is dat nog een beetje wennen voor de kinderen, maar als snel maakt dat plaats voor het grootste plezier.

Professioneel fietsen doet initiatiefnemer Laurens Dingen de al een tijdje niet meer, maar een sprongetje hier en daar wordt nog steeds niet uit de weg gegaan. ‘Vallen en opstaan hoort er bij’, zo zegt hij zelf. Ook in zijn denkwijze t.a.v. jongerenproblematiek komt dat terug. De BMX Playground staat voor sportieve ontwikkeling van jeugd, wat moet leiden tot verbetering van de leefbaarheid in de wijk.

Op de BMX baan worden verschillende wijkinitiatieven ontwikkeld, zoals voor jeugd die niet kan lezen/schrijven. Er is pedagogische begeleiding aanwezig en ook is er ruimte voor verschillende leerwerkplekken. Twee uur per week kunnen jongeren bijvoorbeeld aan de slag met hoe je een fiets moet repareren. Daardoor leren ze met hun handen werken, wat vervolgens tot meer kansen op de arbeidsmarkt moet leiden.

Wij zijn er van overtuigd dat Laurens nog veel meer successen gaat boeken met zijn initiatief. Wil je hierover meer weten? Kijk dan op Bmxplayground.nl. Wij sluiten af met Laurens’ eigen woorden tijdens een interview met Omroep Brabant. Beter konden we het zelf niet beschrijven.
‘Twee wielen en een stuur, dat verenigt ons. Iedereen is op zoek naar avontuur. Het is in heel Nederland nodig dat kinderen hun eigen plek hebben om zich te ontwikkelen en op zoek kunnen naar avontuur.’

#onderwegvoorsport

TopSportLease is samen met Opel Nederland partner van het eerste uur bij Bike Event Papendal, dat plaats vindt op 7 en 8 mei 2016.