Topsport for Life “Samen Strijden is Topsport”

Miel in ’t Zand heeft de bus opgehaald die wij,
TopSportLease in samenwerking met Renault Nederland en
Bochane Groep inzetten voor het Wintercamp 2016 van
Topsport for Life “samen strijden is topsport”.
Topsport for Life is een initiatief van een aantal mensen met een achtergrond in de topsport die zich willen inzetten voor mensen met een levensbedreigende ziekte. Het doel van Topsport for Life is om mensen die levensbedreigend ziek zijn en hun naasten/gezinsleden een in alle opzichten ‘beter’ leven te geven.
Ze spreken hierna niet meer over ‘zieken’, maar over hun ‘gasten’. Ze willen immers juist niet meer benadrukken dat mensen ziek zijn.

Samen strijden is Topsport

Het is geweldig dat Topsport For Life zich inzet voor mensen die levensbedreigend ziek zijn (bijvoorbeeld met kanker of ALS) en hun onvergetelijke dagen en in alle opzichten ‘beter’ leven te geven. Ook wanneer er geen vooruitzicht meer op genezing is, zullen zij hun persoonlijke inzet en aandacht voor een hogere kwaliteit van leven geven.

LIFE COACHING

Het leven van iemand die levensbedreigend ziek is komt op veel aspecten overeen met het leven van een topsporter. Wanneer je zo ziek bent, zou je dit immers kunnen zien als de belangrijkste wedstrijd van je leven. Om het leven te behouden of te verlengen moet je deze wedstrijd zien te winnen en het komt dan onder meer aan op je goed voorbereiden, kunnen doorzetten, discipline hebben en goed kunnen plannen, net als in de topsport. Er is echter 1 groot verschil. Topsporters worden omringd door een team van begeleiders en coaches om optimaal te kunnen presteren. Een zieke daarentegen staat er heel vaak alleen voor en moet vaak zelf maar uitzoeken hoe ‘de grote wedstrijd’ tot een goed einde kan worden gebracht.

Topsport for Life onderkent dit en stelt daarom aan een zieke en zijn / haar directe naasten desgewenst een life coach ter beschikking. Deze life coach is opgeleid om mensen te begeleiden bij alle mogelijke vragen en problemen die zich kunnen voordoen tijdens de ziekte. Immers, wanneer gezondheid niet meer vanzelfsprekend is, kan het moeilijk zijn om op een goede manier met de situatie om te gaan en kunnen er allerlei specifieke vragen opkomen waar moeilijk antwoord op kan worden gevonden, zoals:

  • hoe kan ik met mijn ziekte omgaan en toch nog van het leven blijven genieten?
  • hoe ga ik mijn leven nu invullen?
  • welke belangrijke zaken moet ik regelen als blijkt dat ik ongeneeslijk ziek ben?
  • bij wie kan ik terecht met al mijn vragen?

Daarnaast kan de zieke gebruik maken van één van de vrijwilligers bij Topsport for Life met een topsportachtergrond, dus actieve of ex-topsporters waaronder ook een aantal bekende sportidolen zoals Hans van Breukelen, Jurgen van den Goorbergh, Joop Alberda, Jochem Uytdehaage, Rob Harmeling, Bjorn van der Doelen en Nicolien Sauerbreij. Deze vrijwilligers ondernemen bijvoorbeeld samen met de gasten leuke activiteiten, brengen een bezoek aan huis en zullen altijd een luisterend oor hebben.

De vrijwilligers die bij de begeleiding van de gasten betrokken zijn houden intensief contact met elkaar om eventuele signalen te bespreken en de begeleiding daar eventueel dan op aan te passen of om samen te zorgen dat zaken worden opgelost.

Onvergetelijke dagen

Behalve coaching van de gasten organiseert Topsport for Life met regelmaat plezierige groepsevenementen en ook reizen waar de gasten, al dan niet samen met de directe naasten, heel veel positieve energie opdoen en gewoon even lekker kunnen genieten! De ziekte is dan even niet het belangrijkste en ze proberen er altijd iets ‘onvergetelijks’ van te maken! Ook het lotgenotencontact blijkt voor veel van de gasten enorm waardevol te zijn. Niet alleen tijdens de activiteiten zelf, maar ook daarbuiten weten de gasten elkaar gemakkelijk te vinden en geven zij ook veel steun aan elkaar.

Topsport for Life ‘onvergetelijke dagen’ bestaan uit:

  • eigen evenementen
  • acties van derden waar Topsport for Life dan ook bij is en waarbij dan meestal ook geld voor Topsport for Life wordt ingezameld
  • individuele dromen of wensen

Eigen evenementen: De activiteiten vinden plaats in Nederland en ook in het buitenland en hebben verschillende thema’s waarbij het woord ‘SAMEN’ de verbindende factor is.

Samen op reis: Dit zijn hun groepsreizen. Komend jaar gaat Topsport for Life een Winter- en een Summercamp organiseren. Bij deze groepsreizen zorgen zij indien nodig ook altijd voor professionele medische begeleiding, zoals artsen en verpleegkundigen.

Zij proberen de buitenlandse reizen voor een zo breed mogelijk ‘publiek’ te organiseren. Fysieke beperkingen mogen geen spelbreker zijn en zij zoeken dan ook altijd naar oplossingen zodat iedereen het naar de zin kan hebben. Waar nodig en noodzakelijk zorgen zij dan ook voor professionele medische begeleiding en vervoer van noodzakelijke hulpmiddelen. NIETS MOET EN ALLES MAG is dan hun motto. Zo is er een sportief programma voor gasten die nog graag wandelen, fietsen etc., maar ook voor de gasten die niet meer in staat zijn om (zelfstandig) sportief bezig te zijn is er een mooi programma zodat iedereen op zijn/haar eigen manier kan genieten!
Het Wintercamp is heden, het Summercamp is in september.

Samen naar Topsport: Sport zit in hun ‘DNA’ en dat betekent dat zij ook in 2016 weer een aantal grote sportevenementen willen gaan bezoeken. Lag in het verleden het accent vooral op wielrennen, nu gaan ze ook steeds meer andere sporten bezoeken, zoals voetbal, atletiek, tennis en autosport.

Samen Cultureel: Sport is een belangrijke rode draad bij hun activiteiten, maar er zijn ook veel mensen die het leuk vinden om een dag te beleven rondom kunst en cultuur, zoals een muziekconcert. In 2016 heeft Topsport for Life een aantal mooie concerten in het programma opgenomen en dit programma wordt wellicht in de komende weken nog verder uitgebreid.

Samen in actie: Bij dit thema organiseren zij activiteiten waarbij er meestal wat meer adrenaline loskomt!  Zoals mee racen in een echte raceauto, zeilen op open water, ballonvaren of op andere manieren ‘tussen hemel en aarde’ actief zijn! Maar ook bij deze activiteiten geldt altijd het gouden motto ‘niets moet en alles mag’. Want anderen toejuichen bij deze activiteiten is ook altijd erg leuk!

Samen zijn:  Bij de activiteiten met dit thema gaat het vooral om laagdrempelige/kleinschalige activiteiten en waarbij het bij elkaar zijn voorop staat. Gewoon een gezellige wandeling, fietstocht, terrasje, bezoek Kerstmarkt, feestdag, etc. Ze hebben nu enkele van deze activiteiten in hun programma opgenomen, maar dit kan verder worden uitgebreid, eventueel ook op initiatief van onze gasten zelf.

Last Minute Event: Het komt regelmatig voor dat Topsport for Life in een laat stadium vrijkaarten krijgen aangeboden voor leuke evenementen. Deze kaarten kunnen dan bij Topsport for Life worden besteld cq. je kunt je hiervoor aanmelden.

Bij de ‘Last Minute Events’ kunnen zij geen begeleiding vanuit Topsport for Life garanderen.

Acties derden: Behalve de hiervoor genoemde eigen activiteiten zijn er gelukkig ook steeds meer activiteiten van anderen die voor hun een fondsenwervende karakter hebben. Dat is natuurlijk geweldig, want ze kunnen hun eigen activiteiten alleen maar kosteloos of voor een minimale eigen bijdrage organiseren, wanneer ze langs andere wegen geld ontvangen. Meestal zijn deze acties van anderen ook erg leuk en gezellig om zelf aan mee te doen, en daarom nemen zij deze activiteiten ook voor de gasten op in het programma. Bovendien laten zij dan door deelname van hun eigen Team Topsport for Life meteen ook aan andere deelnemers zien wie zij zijn en wat zij doen om mensen die leven met een levensbedreigende ziekte een onvergetelijke dag te bezorgen. Voorbeelden van fondsenwervende acties van derden zijn: ‘Heroes for Heroes’(spinningmarathon), ‘Power SX’ (boksen), de fietstochten ‘Bollenstreek Classic’ en ‘Wheels of Steel’ en de ‘Glow Run’(hardlopen).

Individuele wensen of dromen: Soms krijgen zij van de gasten ook de vraag of Topsport for Life een bijzondere individuele wens of droom kunnen verwezenlijken. Alhoewel dit geen ‘kernactiviteit’ van hun is, zullen zij toch altijd kijken of zij dit voor elkaar kunnen krijgen. En waar nodig werken ze dan samen met andere organisaties, zoals bijvoorbeeld de vereniging ‘Hartsdromen’. Zo is het hun toch al een aantal keren gelukt om een individuele droom of wens uit te laten komen (o.a. een lang weekend naar Barcelona met bezoek aan een wedstrijd van FC Barcelona, een skivakantie naar Oostenrijk onder hun begeleiding, een bezoek aan wedstrijd van PSV met ontmoeting spelers).

Wij wensen jullie een geweldig Wintercamp en een goede reis!

Met sportieve groet,

Het TopSportLease Team

4 februari 2016

Meer weten over Topsport for Life? Klik hier voor de website!